Başakşehir Living Lab İnovasyon ve Teknoloji Merkezi’nde, “Endüstri 4.0 & Üretimde ve İnsan Gelişiminde Verimlilik Eğitimi”nde konuşan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Teknolojik fikri veya prototipi olan herkesi Living Lab’e bekliyoruz” dedi.
Başakşehir Belediyesi, Almanya merkezli endüstriyel kontrol ve otomasyon şirketi FESTO işbirliği ile Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde Türkiye’de ilk defa “Endüstri 4.0 & Üretim ve İnsan Gelişiminde Verimlilik” etkinliği düzenledi.
Robothespian hünerlerini sergiledi
Başakşehir Living Lab Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’ndeki programa Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun yanı sıra FESTO Didaktik Türkiye Genel Müdürü Alpay Özkan ile FESTO Endüstriyel Akademi Müdürü Hakan Eminçe de katıldı. 280 kg. ağırlığında ve insan boyutlarındaki Robothespian, konuklara hoş geldiniz dedi ve şarkı söyledi. Göz kırpabilen ve gözlerinden kalp çıkartabilen Robothespian, tüm hünerlerini sergileyerek eğitime renk kattı.
“Robotlar çok önemli, ancak…”
FESTO Didaktik Türkiye Genel Müdürü Alpay Özkan, Robothespian’la ilgili teknik bilgiler verdiği konuşmasında “Ülkemiz çok dinamik bir yapıya sahip. 4.0 artık teknolojiyi tamamen değiştiriyor. Robotlar gelecekte çok önemli bir yer tutacak ancak dünyada insanoğlundan üstün bir varlık yok. Hastanede yatsam insan hemşire isterdim, robot değil.” ifadelerini kullandı.
“Living Lab diğer şehirlere örnek olmalı”
Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu da Living Lab İnovasyon ve Teknoloji Merkezi’nin Türkiye’de ilk kez Başakşehir Belediyesi’nin yaptığı akıllı bir bina olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Biz burada belediyeciliğin sadece yol ve kaldırım yapmaktan ibaret olmadığını gösterdik. Katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Her vatandaşımızın buna kafa yorması lazım. Ben Living Lab’in keşfedilmesi ve diğer şehirlere de örnek olması gerektiğine inanıyorum. Burada geliştirilen çalışmaların 70’i ticari ürün, 16’sı da marka olmuş durumda. Teknolojik fikirleri ya da prototipleri olan herkesi Living Lab’e bekliyoruz.”
“Endüstri 4.0 bizim için çok önemli”
Yakın zamanda Belediye olarak “En iyi şehircilik” ödülü aldıklarını dile getiren Başkan Kartoğlu, “Bu ödülü, Living Lab’de geliştirdiğimiz ‘Akıllı çöp toplama sistemi’ projesiyle aldık. Avrupa’da çöp toplama süresi 5 dakika, biz bu süreyi 45 saniyeye düşürdük. Endüstri 4.0 bizim için ayrıca çok önemli. Türkiye’nin en büyük Organize Sanayii Bölgelerinden biri olan İkitelli OSB ilçemizde bulunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından dünyada 176 ülkede faaliyet gösteren Alman kuruluşu FESTO’nun Endüstriyel Akademi Müdürü Hakan Eminçe tarafından katılımcılara “Endüstri 4.0 & Üretimde ve İnsan Gelişiminde Verimlilik Eğitimi” verildi.
Program Başkan Yasin Kartoğlu’nun konuşmacılara plaket takdiminin ardından sona erdi. Kartoğlu, Living Lab’den ayrılmadan önce yaz okulundaki çocukların derslerine katıldı ve stantları ziyaret etti.
Basından Yansıyanlar Fotoğrafların Tümü